Data ostatniej aktualizacji: 31.05.2023
Spis treści:
- Filozofia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
- Tradycyjne chińskie zioła lecznicze
- Jagody goji
- Żeń-szeń
- Korzeń Codonopsis
- Korzeń traganka
- Cordyceps
- Reishi
- Imbir
Ten artykuł przeczytasz w 4 minuty.
Filozofia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Tradycyjna medycyna chińska to połączenie działań, praktyk leczniczych i nawyków żywieniowych, które istnieją od tysięcy lat i które w ostatnich latach zyskały popularność w krajach zachodnich. U podstaw filozofii medycyny chińskiej leży koncepcja „Qi”, która uważana jest za energię i siłę życiową obecną w ciele. Ponieważ Qi jest niezbędnym źródłem życia, uważa się, że wszystkie choroby wywodzą się z braku równowagi w Qi, wywodzącej się z braku równowagi między energią yin i yang.
Podobnie jak w wielu innych holistycznych filozofiach uzdrawiania, medycyna chińska postrzega człowieka jako część uniwersalnej całości, głęboko powiązanej z naturą i kosmosem. Uzyskanie i utrzymanie „równowagi” jest w centrum wszystkich praktyk medycyny chińskiej, a równowaga między sobą a elementami zewnętrznymi, takimi jak ziemia, ogień, woda, drewno i metal, jest osiągana poprzez różnorodne działania, najczęściej obejmujące ruch, np. jako tai chi; ćwiczenia koncentracji umysłowej; zabiegi takie jak akupunktura, bańki i masaże; oraz zastosowanie ziół leczniczych, co jest tematem niniejszego artykułu.
Może Cię zainteresować: Akupunktura – warto?
Tradycyjne chińskie zioła lecznicze
Istnieje wiele ziół, które pomagają ludziom znaleźć i utrzymać równowagę. Poniżej przedstawiamy niektóre z najczęściej używanych, a także sposoby, aby stały się częścią Twojej praktyki dbania o dobre samopoczucie. Istnieje ogromna liczba ziół i ekstraktów stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej, a poniżej znajdują się jedne z najczęściej cytowanych i dostępnych spośród nich, obejmujące dużą liczbę powszechnych dolegliwości.
Polecana książka: Zioła w tradycyjnej medycynie chińskiej: Ponad 100 najskuteczniejszych receptur na samodzielne pozbycie się powszechnych chorób i dolegliwości – C. Chauhan
Jagody goji
W Chinach jagody goji są znane jako „owoce kolcowoju” i są wymienione w najstarszej księdze chińskich ziół: „Shen Nong Ben Cao Jing”. Jagody goji przyczyniają się do zrównoważenia Qi dzięki swoim właściwościom detoksykującym, a udowodniono, że ten „superfood” jest źródłem przeciwutleniaczy, aminokwasów, potasu i żelaza. Uważa się również, że wzmacniają funkcje odpornościowe, przyczyniają się do zdrowia skóry i oczu, poprawiają nastrój, oczyszczają wątrobę i zwiększają płodność.
Żeń-szeń
Żeń-szeń to azjatycka roślina liściasta, znana w medycynie chińskiej jako adaptogen, pomagający organizmowi przystosować się do stresu. Roślina ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz pomaga organizmowi w produkcji kolagenu i wzmacnia układ odpornościowy. Istnieje wiele ekstraktów z żeń-szenia dostępnych w postaci proszku, kapsułek, a nawet płynów, chociaż korzeń można również spożywać bezpośrednio na surowo, gotować na parze, dodawać do przepisu lub podawać w herbacie.
Korzeń Codonopsis
Chociaż roślina ta jest mniej znana w krajach zachodnich, jest jednym z najstarszych środków leczniczych w tradycyjnej medycynie chińskiej. Uważa się, że promuje zdrowie, poprawiając trawienie i poziom energii, zwiększając witalność. Ekstrakty Codonopsis można znaleźć w wielu sklepach internetowych.
Korzeń traganka
Inna mniej znana roślina, astragalus, jest stosowana zapobiegawczo jako wzmacniacz układu odpornościowego, a także w celu zwiększenia poziomu energii i działania jako przeciwutleniacz. Astragalus można kupić w postaci proszku i dodać do koktajli, płatków śniadaniowych i pieczonych potraw. Są też olejki i kremy z ekstraktem z traganka.
Cordyceps
Cordyceps to rodzaj grzyba stosowanego w leczeniu chorób nerek i infekcji dróg oddechowych, zwiększaniu zdrowia reprodukcyjnego i łagodzeniu płuc. Ponieważ kordyceps trudno znaleźć w stanie dzikim, zwykle uprawia się go w laboratoriach i jest dostępny w postaci tabletek, proszku i kapsułek.
Reishi
Reishi to grzyb z dużą listą korzyści zdrowotnych, uważa się, że poprawia zdrowie serca i wątroby, spowalnia starzenie się oraz zwiększa siłę i wytrzymałość. Jest również stosowany w celu zmniejszenia stanu zapalnego, stabilizacji poziomu cukru we krwi i regulacji hormonów. Dziś jest najczęściej spożywany w postaci proszku i kapsułek, chociaż tradycyjnie grzyb był używany do zup lub suszony i zaparzany jako herbata.
Imbir
Imbir jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków. Bez znanych skutków ubocznych był tradycyjnie stosowany w postaci oleju w leczeniu nudności. Imbir stymuluje układ pokarmowy, jest stosowany w leczeniu przeziębień, kaszlu, bólów głowy i reumatoidalnego zapalenia stawów; jest również naturalnym lekiem przeciwhistaminowym. Istnieje wiele sposobów spożywania imbiru. Najbardziej typowym sposobem jest spożywanie świeżego korzenia bezpośrednio w gulaszach, zupach i herbatach, chociaż można go również spożywać w postaci proszku lub kapsułek.
Ciesz się wieloma korzyściami płynącymi z włączenia tych ziół i ekstraktów do swojej diety oraz odkrywania filozofii stojącej za starożytną tradycyjną medycyną chińską!
Sprawdź także: Dobre ziółka, czyli napary funkcjonalne
Źródła:
- Acupuncture Alternatives (2019). ‘Uses of Ginger in Traditional Chinese Medicine’. Acupuncture Alternatives.
- Johns Hopkins Medicine (n/d). ‘What is Chinese Medicine?’. Johns Hopkins Medicine.
- Ruggeri, C. (2023). ‘Top 15 Chinese Herbs & Superfoods to Boost Health’. Dr. Axe.
- Semeco, A. (2022). ‘7 Proven Health Benefits of Ginseng’. Healthline.
- Thurrott, S. (2022). ‘Everything You Need to Know About Astragalus’. Everyday Health Newsletters.
- Wthn (2022) ‘Traditional Chinese Medicine Herbs List to Improve Overall Health’. Wthn.